Рада вітати Вас на сторінках блогу вчителя інформатики та педагога - організатора ЗОШ І - ІІІ ступенів с. Барабой! Бажаю здоров'я, успіхів та творчого натхнення!

понеділок, 29 січня 2024 р.

Бій під Крутами - бій за майбутнє!

 29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Це одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії нашої держави, тому учні 9 класу поринули в хроніку тих подів, переглянувши відео, основане не документальних фактах.

Тоді, 106 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. 29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії. Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони.

У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії. 

Тому пам’ятаймо подвиг героїв Крут, адже це тепер символом патріотизму у боротьбі за незалежність нашої країни!
















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.