Рада вітати Вас на сторінках блогу вчителя інформатики та педагога - організатора ЗОШ І - ІІІ ступенів с. Барабой! Бажаю здоров'я, успіхів та творчого натхнення!

вівторок, 12 березня 2024 р.

Шевченко носить форму ЗСУ

  «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!
 За вас правда, за вас слава і воля святая»

11.03, до 210 річниці від Дня народження Т. Г. Шевченка, учні 9 класу шукали відповідь на проблемне запитання "Чи актуальна творчість Шевченка сьогодні для  молоді загалом?". Аналізуючи роздуми учнів, можна впевнено сказати, що українська молодь поділяє ідеї Шевченка і це робить його безсмертним.

Напевне, в Україні не знайдеться жодної людини, яка у своєму житті хоча б раз не перегорнула сторінок “Кобзаря” великого просвітителя. Творчість цього поета байдужим не залишає нікого. Проходять роки, а його актуальність не згасає, особливо у наших серцях. Він все говорить – а ми слухаємо, аналізуємо, часом і плачемо. У чому ж такий фантастичний феномен нашого великого митця? Чому і сьогодні, майже через два століття після його смерті, твори, написані Великим Кобзарем, хвилюють, навчають, тривожать душі? 

 - "Тарас Шевченко…  Людина незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу. Тарас Шевченко звеличив Україну, звеличив весь український народ." 

Учні згадали про пісню "Думи", у виконанні А. Пивоварова  та Дорофєєвої, переглянули відео на цю пісню - і підспівували, і плакали...

Далі учням було запропоновано переглянути кліп, в якому наші захисники говорять цитатами Шевченка, познайомилися з Шевченківськими муралами -  масштабного за своїм розміром живопису, що прикрашає будівлі.

Також було згадано про  пророчі слова українського генія, які визріли на Євромайдані:

Борітеся –поборете,

Вам Бог помагає

В своїй хаті своя правда

І сила, і воля.

Ці слово великого Кобзаря розбудило свідомість сучасних українців, запалило у їхніх серцях вогонь правди і супротив до несправедливості, брехні.

Окрилені шевченковим словом до волі, до правди, до справедливості люди вийшли на Майдан, щоб відстояти пророцтво Шевченка:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати, 

І будуть люде на землі!


Дай Боже, що ці слова Шевченка стали пророчими й щодо найскорішого закінчення теперішньої війни...



  













 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.