Рада вітати Вас на сторінках блогу вчителя інформатики та педагога - організатора ЗОШ І - ІІІ ступенів с. Барабой! Бажаю здоров'я, успіхів та творчого натхнення!

пʼятниця, 15 березня 2024 р.

Масниця широка або як ми смачно смакували...

Сьогодні ми святкували Масницю, але є й інші його назви, серед яких - Колодій, Сиропуст, Масляна, Сирний тиждень та інші.

Масниця в Україні - улюблене і веселе свято тривалістю цілий тиждень, з хороводами, іграми та частуваннями. Незважаючи на те, що воно має язичницьке коріння, свято увійшло в історію і відзначається й донині. У православних Масниця - це підготовка до Великого посту, називається вона Сирна або М'ясопусна седмиця. 

 В Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною - це головна страва свята. Саме тому - вареники сьогодні були основним блюдом нашого святкового столу. 

"Зачекайте вареники, прийде на вас Масниця", - каже українська народна приказка, а українські козаки свого часу жартували - мовляв, на Масницю навіть турки вареники їдять. Млинці також люблять всі смакувати: хоч з начинкою, хоч без...

Голіченко Лариса Володимирівна, почесний гість нашого свята,  розповідала про історію та обряди, які пов'язують із Масницею.

Дякуємо нашим батькам за дуже смачне свято!
















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.