Рада вітати Вас на сторінках блогу вчителя інформатики та педагога - організатора ЗОШ І - ІІІ ступенів с. Барабой! Бажаю здоров'я, успіхів та творчого натхнення!

понеділок, 22 квітня 2024 р.

Тиждень імунізації 2024 #"Імунізований — захищений, живий!"

 

"Імунізований — захищений, живий!"



З 21 по 27 квітня 2024 року Європейський регіон ВООЗ відзначає Європейський тиждень імунізації (EIW). Мета цього широкомасштабного заходу – підвищити серед громадськості розуміння важливості вакцинації для попередження небезпечних захворювань та збереження життя
На Національному порталі імунізації всі бажаючі можуть переглянути "Джерела інформації про вакцинацію" за посиланням: https://vaccine.org.ua/

10 фактів про 10 захворювань,
вакцинація проти яких входить до Національного календаря щеплень України.
  1. Гепатит В — це небезпечна для життя інфекція печінки. Можливі наслідки гепатиту В – хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу печінки та раку печінки.
  2. Туберкульоз може призводити до серйозних наслідків включно з летальними випадками. Шанси такого розвитку подій високі у випадку, коли дитина першого року життя захворіє на туберкульозний менінгіт чи міліарний туберкульоз.
  3. Кашлюк іноді називають “стоденним кашлем”. Найбільш небезпечним це захворювання є для дітей першого року життя: більше половини таких діток потребують госпіталізації, а кожен 100-й захворілий помирає навіть за наявності кваліфікованої медичної допомоги.
  4. Підступність такого інфекційного захворювання, як дифтерія, в тому, що вона може передаватись не лише від хворої людини, а й від носія збудника. В останньому випадку носій не має симптомів, але від нього можливо заразитися. Підступна дифтерія також тим, що її початок може бути дуже схожим на звичайну “застуду”. Навіть при лікуванні близько 1 із 10 пацієнтів з дифтерією гинуть
  5. Правець має одну суттєву відмінність від інших вакциноконтрольованих інфекцій. Він не передається від людини до людини, але може десь чатувати на кожного. Інфікуватися можна навіть через незначну травму. Чим сильніше забруднено рану, тим коротший інкубаційний період і тим гірший прогноз для пацієнта.
  6. Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. поліомієліту. Близько 5% хворих помирають, в основному, від порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. Специфічного лікування поліомієліту не існує
  7. Хіб-інфекція – це група захворювань, викликана бактерією Hib (Haemophilus influenzae типу b), також відомою як гемофільна паличка. Найбільш небезпечними ці захворювання є для дітей до 5 років: вони можуть призвести до пожиттєвої інвалідизації і навіть смерті. Серед захворювань, які спричиняє хіб-інфекція, – менінгіт (інфекція оболонки головного та спинного мозку), пневмонія (запалення легень), епіглотит (набряк надгортанника, що швидко призводить до обструкції дихальних шляхів та суттєво ускладнює дихання).
  8. Підгострий склерозуючий паненцефаліт – це рідкісне, але невиліковне ускладнення кору. Це дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що розвивається за 7-10 років після перенесеного кору. Хворий поступово втрачає інтелектуальні та поведінкові навички; розвиваються судоми.
  9. Краснуха входить до групи так званих TORCH інфекцій. Це група інфекційних хвороб, що можуть призвести до викидня, а також до серйозних аномалій розвитку плоду або навіть до його загибелі. Буква R в абревіатурі означає Rubella (краснуха).
  10. До можливих ускладнень епідемічного паротиту відносяться орхіт, орхоепідидиміт (запалення придатків яєчка), що спостерігаються в 1 з 4 чоловіків з епідемічним паротитом та можуть ускладнюватися в подальшому безпліддям.
Цікаві факти про вакцинацію:


  1. Розробник першої в світі вакцини проти поліомієліту Джонас Солк випробував її на собі, своїй дружині та трьох синах перш ніж розпочати широкомасштабне дослідження. Він відмовився від патенту на вакцину, аби якомога більше людей змогло мати до неї вільний доступ.
  2. мРНК технологія, покладена в основу вакцини проти коронавірусної хвороби, наразі використовується для створення вакцин проти різних видів раку; деякі з них вже успішно пройшли певні етапи клінічних досліджень. А вчені, що розробили технологію, на базі якої було створено мРНК-вакцини проти коронавірусної хвороби, отримали Нобелівську премію з медицини 2023 року
  3. Вакцини проти дифтерії та правця – це так звані анатоксини, що формують захист не проти самих бактерій (Corynebacterium diphtheriae та clostridium tetani), а проти токсинів, які ці бактерії продукують в організмі людини і які й є, безпосередньою причиною таких небезпечних захворювань як дифтерія та правець. Вакцини проти дифтерії та правця надзвичайно ефективні – за умови своєчасної ревакцинації їхня ефективність сягає 100%
  4. Вакцинація немовлят від ротавірусу знижує шанси на розвиток в них цукрового діабету 1 типу.
  5. 62-річний житель Німеччини, що вакцинувався проти COVID-19 217 разів “з особистих причин”, не зіткнувся з жодними негативними наслідками такої надмірної імунізації.
  6. Існують дані на користь того, що вакцинація проти оперізуючого герпесу знижує розвиток деменції.
  7. Вакцина проти гепатиту В може застосовуватися з народження. Згідно календарів багатьох країн світу вона рекомендована для введення немовлятам в першу добу після народження. Така практика ефективно попереджає захворюваність на гепатит В серед немовлят, для яких ризик розвитку таких небезпечних ускладнень хвороби, як цироз і рак печінки, є найвищим і сягає 80-90%.
  8. Вакцина проти туберкульозу, широко відома як вакцина БЦЖ, повністю забезпечує захист від смертельних генералізованих форм туберкульозу – туберкульозного менінгіту та міліарного туберкульозу.
  9. Існує поширена думка, що “вакциною від менінгіту” є саме вакцина проти менінгококової інфекції. Проте менінгіт (запалення мозкових оболонок) можуть спричиняти різні збудники, тож від менінгіту захищають також інші вакцини, зокрема, вакцини проти хіб-інфекції, проти пневмококової інфекції та проти епідемічного паротиту.
  10. Вакцинація проти вірусу папіломи людини ефективно попереджає випадки захворювання на рак шийки матки в жінок.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.