Рада вітати Вас на сторінках блогу вчителя інформатики та педагога - організатора ЗОШ І - ІІІ ступенів с. Барабой! Бажаю здоров'я, успіхів та творчого натхнення!

середа, 8 травня 2024 р.

Спогади дитини війни...(до Дня пам'яті та перемоги на нацизмом)

                                                          Пам'ять жива...

                                

Напередодні Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулася зустріч учнів 9 класу  з почесним гостем нашої гімназії, шанованою людиною в селі  - Окуневичем Віктором  Миколайовичем, який поділився з учнями своїми спогадами про ті страшні часи.

             Затамувавши подих, діти слухали його розповідь...

Коли почалась війна, йому виповнилося 4 роки.   Старші  брати – Олексій та Микола - зразу ж пішли на фронт (Микола загинув в 1943 році). А  Віктор Миколайович, сидячи на підвіконні, спостерігав, як у їхнє село Данилова Балка  Кіровоградської області на мотоциклах,  з автоматами на грудях заїжджали фашисти. Той жах запам’ятався на все життя. А потім проганяли селом полонених.  Жінки намагалися тикнути їм  бодай якусь їжу.  

            Пам’ятає, як плакав голодний на печі, і як отримав  плиточку шоколаду від «фріца».

            Щойно окупантів вибили, почалася відбудова. Діти у 6-7 років уже були повноцінною «робочою силою». Віктор Миколайович керував конем, який тягнув солому на скирду. Вимоги були, як до дорослого. Пережив розповідач і голодування  1947 року.

            Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації.

Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Ця пам’ять робить нас сильнішими.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.